Blog

Abonneer je op onze nieuwsbrief en sociale media kanalen om op de hoogte te blijven van al onze updates. We verspreiden regelmatig tips, handvaten, inzichten en nieuws over evenementen en workshops.

19/01/2024

Wat moet je in huis hebben voor een thuisbevalling?

Als je overweegt om thuis te bevallen, is het essentieel om goed voorbereid te zijn. Thuisbevalling kan een prachtige ervaring zijn, mits je de juiste voorbereidingen treft. Hieronder vind je een uitgebreide checklist van wat je nodig hebt voor een thuisbevalling, zodat je deze speciale gebeurtenis met vertrouwen tegemoet kunt zien.

Goed begonnen is half gewonnen

De keuze voor een thuisbevalling is een diepgaand en persoonlijk besluit dat komt met zijn eigen unieke overwegingen en voorbereidingen. In deze uitgebreide blog nemen we je mee door alles wat je moet weten om je voor te bereiden op een veilige en comfortabele thuisbevalling. Van het selecteren van de juiste verloskundige tot het creëren van een serene bevallingsomgeving, we bespreken de essentiële stappen en voorzieningen die nodig zijn om deze bijzondere gebeurtenis in je eigen huis te realiseren.

Thuisbevallingen bieden de mogelijkheid voor een intiemere en persoonlijkere geboorte-ervaring in de vertrouwde omgeving van je eigen huis. Met de juiste voorbereiding en ondersteuning kun je een omgeving creëren die niet alleen veilig is voor jou en je baby, maar die ook rust en comfort biedt tijdens deze levensveranderende ervaring. Deze blog is bedoeld om je te voorzien van alle kennis en middelen die je nodig hebt om met vertrouwen je thuisbevalling tegemoet te gaan. Laten we beginnen aan deze prachtige reis naar ouderschap!

Kies een ervaren vroedvrouw

Een betrokken en ervaren vroedvrouw is essentieel voor een succesvolle thuisbevalling. Het team van Vertrouwde Vroedvrouw staat klaar om je met deskundigheid en persoonlijke zorg te begeleiden. Kies een professional die ervaring heeft met thuisbevallingen en waarmee je een vertrouwensband kunt opbouwen.

Het belang van een gedetailleerd geboorteplan

Een goed doordacht geboorteplan is de sleutel tot een soepele thuisbevalling. Bij Vertrouwde Vroedvrouw helpen we je met het opstellen van een plan dat jouw wensen en voorkeuren weerspiegelt. Dit plan is de leidraad voor jou en je begeleidingsteam.

Voorbereiden op onvoorziene omstandigheden: het noodplan

Hoewel we altijd hopen op een vlotte bevalling, is het cruciaal om voorbereid te zijn op eventuele complicaties. Samen met Vertrouwde Vroedvrouw stel je een noodplan op, waardoor je verzekerd bent van een snelle en effectieve reactie indien nodig.

De essentiële bevallingskit

Een goed voorbereide bevallingskit is onmisbaar. Wij adviseren je over de benodigde items, van medische benodigdheden tot comfortverhogende elementen, om je thuisbevalling zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Creëren van een comfortabele bevallingsruimte

De bevallingsruimte moet een oase van rust en comfort zijn. Denk hierbij aan zachte verlichting, comfortabele kussens, en kalmerende muziek of geurkaarsen. Dit helpt je om te ontspannen en je op je gemak te voelen tijdens de bevalling.

Natuurlijke methoden voor pijnverlichting

We bespreken samen de verschillende opties voor natuurlijke pijnverlichting, zoals warme baden, gebruik van een geboortebal, ademhalingstechnieken en massage. Deze methoden kunnen aanzienlijk bijdragen aan een comfortabelere bevalling.

Voeding en hydratatie: cruciale elementen

Het is belangrijk om goed gehydrateerd te blijven en energie op te doen tijdens de bevalling. Wij adviseren gezonde snacks en voldoende dranken om je kracht en uithoudingsvermogen te ondersteunen.

Comfortabele kleding en voldoende handdoeken

Bereid meerdere sets comfortabele kleding en voldoende handdoeken voor. Dit zorgt ervoor dat je je tijdens de verschillende fasen van de bevalling prettig en verzorgd voelt.

Alles klaar voor de baby

Zorg dat alle benodigdheden voor je baby klaarliggen, zoals schone kleertjes, luiers, en een warm dekentje. Zo ben je direct na de geboorte volledig voorbereid om voor je kleintje te zorgen.

Communicatie en bereikbaarheid

Zorg dat je mobiele telefoon opgeladen is en dat je alle belangrijke contactnummers bij de hand hebt. In geval van nood moet je snel kunnen handelen.

Belangrijke documentatie

Houd je medisch dossier en andere belangrijke documenten binnen handbereik. Deze kunnen nodig zijn voor zowel medische als administratieve doeleinden.

Emotionele ondersteuning

Een ondersteuningsteam, bestaande uit je partner, familieleden of een doula, kan een wereld van verschil maken. Zij bieden emotionele en praktische steun gedurende de gehele bevalling.

Conclusie

Een thuisbevalling, mits goed voorbereid, kan een onvergetelijke en intieme ervaring zijn. Door deze uitgebreide checklist te volgen, verzeker je jezelf van een veilige en comfortabele setting voor zowel jou als je baby. Vergeet niet om alles grondig te bespreken met je verloskundige en vertrouw op je lichaam en intuïtie. Wij van Vertrouwde Vroedvrouw wensen je een prachtige en vreugdevolle bevalling toe!

Checklist

Een kraampakket wordt door ons voorzien en krijg je een aantal weken voor je uitgerekende datum. Hierin zitten onder andere onderleggers, een wegwerp matrasbeschermer en kraamverbanden. Zelf voorzie je nog de volgende zaken:

 • hydrofiele luierdoeken
 • zachte handdoeken
 • een warme ruimte
 • kledij die gemakkelijk zit
 • eten om tussendoor wat te knabbelen
 • een kan of tuiltje
 • een vuilniszak
 • een wasmand voor het vuil linnen
 • een kom of doos om de moederkoek in op te vangen en indien gewenst te bewaren
 • kledij voor de baby
 • een thermometer
 • verzorgingsproducten voor de baby
 • een kersenpitkussentje of warmwaterkruik
 • geuren of kaarsen die het gezellig maken en voor jullie een aangename sfeer bieden

Indien je denkt aan een onderwaterbevalling kan je bij ons meer informatie krijgen over de praktische mogelijkheden. De vroedvrouw heeft een baarkruk mee, een bal kan je indien gewenst best zelf voorzien. Al het andere (medische) materiaal dat nodig kan zijn bij een thuisbevalling brengt de vroedvrouw mee.