Blog

Abonneer je op onze nieuwsbrief en sociale media kanalen om op de hoogte te blijven van al onze updates. We verspreiden regelmatig tips, handvaten, inzichten en nieuws over evenementen en workshops.

Het verschil tussen een vroedvrouw en kraamzorg

19/02/2024

Wat is het verschil tussen een vroedvrouw en kraamzorg?

Een veelgestelde vraag van aanstaande ouders is: "Wat is het verschil tussen een vroedvrouw en kraamzorg?" Hoewel deze twee rollen elkaar prachtig aanvullen in de zorg voor moeder en kind, zijn er duidelijke verschillen in hun functies en verantwoordelijkheden. In deze blog leggen we uit hoe zowel vroedvrouwen als kraamverzorgenden essentieel zijn in de periode rondom de geboorte van uw kind.

De rol van de vroedvrouw

Als vroedvrouw bij Vertrouwde Vroedvrouw bieden wij medische en psychosociale begeleiding tijdens uw zwangerschap, de bevalling en de postnatale periode. Na de bevalling komen wij bij u thuis voor huisbezoeken om te evalueren hoe het met u, uw partner en de baby gaat. We bieden ondersteuning waar nodig en voeren de nodige medische controles uit, zoals het controleren van bloedverlies, het wegen van de baby en het uitvoeren van de hielprik. Daarnaast bieden wij ondersteuning bij borstvoeding of flesvoeding en beantwoorden wij alle verdere vragen die u heeft.

Wat is kraamzorg?

Kraamzorg is een dienst die wordt voorzien door uw mutualiteit. Een kraamverzorgster komt bij u thuis voor praktische ondersteuning in de eerste maanden na de bevalling. Deze zorg is meestal wekelijks en duurt enkele uren per bezoek. De kraamverzorgster helpt met taken zoals het verversen van lakens, boodschappen doen, en koken. Hoewel zij geen medische zorg verleent, is haar rol in de zorg voor u en uw baby cruciaal. De kosten voor kraamzorg worden grotendeels vergoed door uw mutualiteit, met een eigen bijdrage die afhankelijk is van uw inkomen.

Het verschil tussen een vroedvrouw en kraamzorg

Terwijl de vroedvrouw zich richt op de medische en emotionele ondersteuning rondom de zwangerschap, bevalling en postnatale periode, focust kraamzorg zich op de praktische ondersteuning van het gezin na de geboorte. Beide vormen van zorg zijn onmisbaar en vullen elkaar perfect aan om u een zorgeloze en ondersteunende start met uw nieuwe gezin te bieden.

Bij Vertrouwde Vroedvrouw zijn wij er om u te begeleiden en te ondersteunen tijdens deze bijzondere tijd. Wij werken samen met kraamzorgorganisaties om ervoor te zorgen dat u de beste zorg ontvangt die u nodig heeft. Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op. Samen zorgen we voor een veilige en liefdevolle start voor u en uw baby.

Het belang van vroegtijdige aanvraag

Wij adviseren om rond de zes maanden van uw zwangerschap online een intakegesprek met de kraamzorgorganisatie aan te vragen. Zo zorgt u ervoor dat u goed voorbereid bent en de nodige ondersteuning krijgt zodra uw baby er is.